Bahar Yorgunluğu Belirtileri Nelerdir?
Geçiş mevsimi olarak da anılan bahar aylarında vücudun 24 saatlik uyku-uyanıklık döngüsünde yani sirkadiyen ritminde değişiklikler yaşanır. Vücut bu değişikliklere uyum sağlamakta zorlanabilir. Aynı zamanda bazı araştırmalar bahar aylarında artan polen miktarının da enerji seviyesini ve ruh halini etkiyebileceğini gösterir. Dolayısıyla yorgunluk ve halsizlik bahar yorgunluğu belirtisi olarak ortaya çıkar. Gündüzlerin uzaması ve gecelerin kısalması uyku düzeninde bozulmaya neden olur. Bu durum kişinin yeterince uyumasına engel olarak kaygı ve endişenin tetiklenmesine yol açabilir. Tüm bunların ışığı altında ilkbahar yorgunluğu belirtileri aşağıdakileri kapsayabilir:
- Çabuk sinirlenme ve öfke hali
- İştahta azalma
- Kilo kaybı
- Uykusuzluk
- Endişe hissinde artış
- Şiddete eğilim (4)
Bahar Yorgunluğu Nasıl Geçer?
Bahar yorgunluğu zamanla kendiliğinden geçebilir. Uyku saatlerini düzenlemek, yeterli ve dengeli beslenmek, egzersiz yapmak gibi yaşam tarzında yapılabilecek birkaç küçük değişiklik, bahar yorgunluğu ile mücadele etmeyi kolaylaştırabilir. Ancak bazı kişilerde bahar yorgunluğu bir uzman desteği almadan geçmeyebilir. Aşağıdaki durumlarla karşı karşıya kalırsanız profesyonel bir destek almak iyi bir fikir olabilir:
- Bahar yorgunluğu belirtileri iki haftadan uzun sürerse,
- Semptomlar günlük yaşamınızı ve diğer insanlarla olan ilişkilerinizi etkilemeye başlarsa,
- Kendinize zarar verme ya da intihar düşünceleriniz olursa mutlaka bir uzmana başvurun.
Öfke, endişe ve üzüntü gibi yoğun duyguları kendi başınıza düzenlemekte güçlük çekiyorsanız en kısa zamanda konusunda uzman bir psikolog ya da psikiyatriste danışmanız gerekebilir. Doktorunuz bahar yorgunluğu belirtilerini inceleyip size terapi ve/veya ilaç tedavisi önerebilir. Terapi ile bahar yorgunluğu ile başa çıkma konusunda farkındalığınız artabilir. Keyifli aktiviteler ve olumlu alışkanlıkların yer aldığı bir rutin oluşturmanız sağlanabilir. Belirtiler sağlığınızı tehdit edecek boyutta ise doktorunuz terapi ile birlikte antidepresan tedavisi uygulayabilir.(4)
Bahar Yorgunluğuna Karşı Alınacak Önlemler Nelerdir?
Her yıl bahar aylarında kendinizi yorgun ve depresif hissediyorsanız belirtileri hafifletmek ve genel ruh halinizi iyileştirmek için aşağıdaki stratejileri değerlendirebilirsiniz:
Uyku Saatlerinizi Düzenleyin
Bahar yorgunluğunun en önemli nedenlerinden biri uyku düzenindeki değişikliklerdir. Günlerin uzaması ve gecelerin kısalması uyku kalitesinden sorumlu melatonin hormonu salınımında değişiklikler yaratabilir. Uykuya dalmayı kolaylaştırmak için odanızın serin ve karanlık olmasına dikkat edin. Uyumadan önce cep telefonu, televizyon, bilgisayar gibi teknolojik cihazlardan uzak durun. Her gün aynı saatte uyumaya ve aynı saatte uyanmaya özen gösterin.
Fiziksel Aktiviteyi Arttırın
Bahar yorgunluğu, sizde bir uyuşukluk ve rehavet hissi yaratabilir. Bu his ile mücadele etmenin en etkili yolu düzenli fiziksel aktivitedir. Düzenli spor yapmak stresinizi azaltarak depresyon ve kaygıya dayalı semptomları hafifletebilir. Aynı zamanda vücudun fiziksel anlamda yorulması uykuya dalmanızı kolaylaştırabilir. Egzersiz aynı zamanda daha fit bir vücuda sahip olmanızı destekleyerek kendinize olan güveninizi artırabilir ve daha iyi hissetmenizi sağlayabilir.
Kendinize Zaman Ayırın
Kendinize zaman ayırmak, mutlu hissettiğiniz aktiviteleri yapmak enerjinizi yükselterek bahar yorgunluğu ile daha kolay baş edebilmenize yardımcı olabilir. Meditasyon yaparak farkındalığınızı artırabilir, sizi rahatsız eden duygulardan arınabilirsiniz. Sizi depresyona iten nedenleri bulmak için günlük de tutabilirsiniz. Böylece kendinizi daha iyi tanıyabilir ve iyi hissetmenizi sağlayacak hareketleri tanımlayabilirsiniz. Ayrıca herhangi bir sanatsal aktiviteyi de hayatınıza dâhil edebilirsiniz. Resim yapmak, bir müzik aleti çalmak, tiyatro veya yemek kurslarına gitmek eğlenceli olabilir.
Sevdiklerinizle Zaman Geçirin
Birlikte zaman geçirmekten hoşlandığınız arkadaşlarınızla rutin buluşmalar düzenleyebilirsiniz. Birlikte yürüyüş yapmak, sinemaya gitmek ya da kafede buluşup sohbet etmek psikolojik olarak sizi rahatlatabilir. Aile bireyleri ile daha fazla zaman geçirmeye çalışabilir, kendinizi kötü hissettiğinizde onlardan destek alabilirsiniz.
Bir Rutin Oluşturun
Baharın gelişi iş ve okul hayatında ya da günlük yaşamda değişiklikleri beraberinde getirebilir. Ev işleri için bir rutin belirleyebilir, planlamalar yaparak zamanınızı daha etkili kullanmayı başarabilirsiniz. Spor saati, okuma saati ya da sinema günleri gibi etkinlikler ile günlük yaşamınızı renklendirebilirsiniz.
Sağlıklı Beslenin
Kış mevsiminde meyve ve sebze tüketimi yetersiz olabilir. Vücudun vitamin ve mineral depoları azalabilir. Yeterli ve dengeli bir beslenme programına bol yeşillik, yağlı tohumlar, yüksek proteinli besinler ekleyerek bahar yorgunluğunun üstesinden gelebilirsiniz. Vücut direncini artırmak için kuşburnu, adaçayı, ekinezya çayı gibi yüksek antioksidanlar içeren bitki çaylarını tercih edebilirsiniz. Ayrıca su tüketimini de artırarak sağlıklı beslenme programını destekleyebilirsiniz.(5)(6)
Not: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.