Yürüyüş & Koşu Kalori Hesaplama
Yakılan kalori
350
Yürüyüş ve koşu, şehir içerisinde formda kalmak için yapılabilecek aktivitelerin başında gelir. Her fiziksel aktivite sonunda olduğu gibi koşu ya da yürüyüş sırasında harcanan kalori kişiler için önemlidir. İster manuel olarak veya online koşu / yürüyüş kalori hesaplama programı alternatiflerini kullanarak fiziksel aktivite sonucu yakılan kalori miktarını kolayca öğrenmek mümkündür.
Yürüyüş Kalori Hesaplama Nasıl Yapılır?
Yürüyüş kalori hesaplama, tempoya bağlı olarak değişen katsayıların kişinin kilosu ve aktivite süresinin saat cinsinden karşılığıyla çarpımı ile yapılır. Alternatif olarak kilometre hesabıyla da yakılan kalori miktarı hakkında bilgi sahibi olunabilir.
1 Saatlik Yürüyüş Kaç Kalori Yakar?
Yavaş tempo ve 60 kilogram ağırlığındaki bir kişi için 1 saat yürüyüş kaç kalori yakar hesaplama işleminin sonucu, 150’dir. Aynı sürede ve ağırlıkta bir kişi orta tempoda yürüdüğü takdirde 180 kalori yakabilir.
2 Saatlik Yürüyüş Kaç Kalori Yakar?
70 kilogram ağırlığında ve yavaş tempoda yürüyen bir kişi için 2 saatlik yürüyüş kalori hesabı yapılması gerektiğinde 2,5x2x70 formülü uygulanır. Çıkan sonuç ise 350 kaloridir. Aynı sürede orta tempoda yüründüğünde ise yakılan kalori 525’e yükselir.
3 Saatlik Yürüyüş Kaç Kalori Yakar?
55 kilogram ağırlığındaki bir kişi için 3 saatlik yavaş tempolu yürüyüş kalori hesaplama işleminin sonucu 412,5’tir. Orta tempoya çıkıldığında ise yakılan kalori miktarı 495’e yükselir.
1 KM Yürüyüş Kaç Kalori Yakar?
Kiloya göre yürüyüş kalori hesaplama yerine kilometre bazlı işlem yaparak da sonuçları öğrenebilmek mümkündür. Örneğin standart boy ve kilo oranına sahip bir kişi 1 kilometre yürüyerek 45-60 kalori yakabilir.
2 KM Yürüyüş Kaç Kalori Yakar?
2 kilometrelik mesafe için yürüyüş ve kalori hesabı süreci sonucunda minimum 90, maksimum 120 kalori harcanabilir. Düz yerine hafif eğimli bir parkur tercih edilerek kalori yakımı kolaylıkla artırılabilir.
3 KM Yürüyüş Kaç Kalori Yakar?
3 kilometrelik yürüyüşte harcanan kalori hesaplama işleminin sonucu 250-300 kalori arasıdır. Tabii hızlı yürüyüş kaç kalori yakabilir sorusunun cevabı hızla doğru orantılı değişebilir.
Koşu Kalori Hesaplama Nasıl Yapılır?
Koşarken harcanan kalori hesaplama; kişinin kilosuna ve ne kadar sürede kaç kilometre mesafe kat ettiğine göre farklılık gösterir. Koşu kalori hesaplama şu şekilde yapılabilir:
1 Saatlik Koşu Kaç Kalori Yakar?
Amerika Egzersiz Konseyi tarafından yayımlanan grafiğe göre 55 kilogram ağırlığındaki bir kişi, dakikada 11,4 kalori yakabilir. Söz konusu ağırlıktaki koşucu, 1 saatlik aktivite sonucunda yaklaşık 684 kalori yakabilir. 80 kilogram ağırlığındaki koşucu ise aynı sürede 1.000 kalori civarında enerji tüketebilir.
2 Saatlik Koşu Kaç Kalori Yakar?
2 saatlik koşu kalori hesaplama işleminin sonucu 55 kilogramlık bir kişide 1200 kaloriye kadar ulaşabilir. 80 kilogramlık bir bireyin 2 saatte yakacağı enerji ise 2.200-2.400 kalori aralığında olabilir.
3 Saatlik Koşu Kaç Kalori Yakar?
55 kilogramlık bir kişi, 3 saat boyunca koştuğu takdirde 2.000 ila 2.100 kalori arasında enerji yakabilir. 80 kilogramlık bir koşucunun aynı süre için yapılacak koşu kalori hesaplama işlemiyle elde edebileceği sonuç, bu değerin yaklaşık 1.000 kalori üzerine kadar çıkabilir.
1 KM Koşu Kaç Kalori Yakar?
Standart ağırlıktaki bir kişi, normal hızda 1 kilometre koşarak 60 kalori yakabilir.
2 KM Koşu Kaç Kalori Yakar?
Standart ağırlıktaki bir kişi için 2 kilometre koşu kalori hesaplama işleminin sonucu 120 kaloridir.
3 KM Koşu Kaç Kalori Yakar?
Boy/kilo endeksi standart değerlerdeki bir kişi özelinde yapılan 3 kilometre koşu kalori hesabı süreci sonunda 180 kalori sonucu elde edilebilir.
Düzenli Yürüyüşün ve Koşunun Faydaları Nelerdir?
Düzenli yürüyüşün ve koşunun başlıca faydaları arasında kalori yakımı önemli yere sahiptir. Ancak her iki aktivite sayesinde elde edilebilecek kazanım, yalnızca enerji tüketimi ile sınırlı kalmaz. Yürüyüş ve koşu düzenli yapıldığında aşağıdaki faydaları da sağlayabilir:
Archives of Internal Medicine’de yayımlanan bir çalışmaya göre düzenli koşu ve yürüyüş, kişilerin yaşam sürelerinin uzamasına katkı sağlayabilir.
- Dış mekanda koşu ve yürüyüş yaparken vücut, D vitamini sentezi için ihtiyaç duyduğu bileşenleri temin edebilir.
- Her gün 30 dakika yürüyüş veya koşu yapmak, stres seviyesini düşürerek kişinin ruh halinde iyileşme sağlayabilir. Ayrıca egzersiz, konsantrasyon düzeyinin artmasına da olanak tanıyabilir.
- Düzenli koşmak ve yürümek, özgüvenin yükselmesine yardımcı olabilir.
- Düzenli koşu ve yürüyüş, has ve iskelet sistemi sağlığına katkı sağlayabilir.
- Journal of the American Medical Association’da yayımlanan bir başka çalışma, gençlikte düzenli yürüme/koşma alışkanlığı edinmenin yaşlılık döneminde daha hareketli bir yaşam sürme olasılığını artırabileceğine işaret eder.
- Fred Hutchinson Kanser Araştırma Merkezi tarafından yapılan araştırmaya göre her gün yürümek veya koşmak, menopoz sonrası dönemdeki kadınlarda gece sıcak basması, terleme gibi sorunları azaltmaya yardımcı olabilir.
Yürüyüş ve Koşu Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Yürüyüş kalori hesaplama kadar aktivite esnasında nelere dikkat edilmesi gerektiğini bilmek de önemlidir. Yürüyüş ve koşu sırasında dikkat etmeniz gereken başlıca noktalar şunlardır:
- Keyifli bir koşu/yürüyüş deneyimi için öncelikle kıyafet seçimine özen gösterilebilir. Bu amaç doğrultusunda kıyafet seçiminde ince ve nefes alan kumaştan üretilen seçenekler üst üste giyilecek şekilde tercih edilebilir. Terlemeye ve sıcaklığa bağlı olarak üst üste giyilen kıyafetler aktivite esnasında çıkartılabilir. Ayakkabı seçiminde ise egzersize uygun modellerin tercih edilmesinde fayda vardır.
- Yürüyüş ve koşu yapmadan önce mutlaka ısınmaya zaman ayrılmalıdır. Isınma hareketleri, kan dolaşımını hızlandırıp eklem hareket açıklığını destekler. Koşu yapılacaksa düşük tempoda beş dakika yürümek ısınma için yeterli olabilir. Yürüyüş öncesinde ise açma/germe hareketleri 10-15 dakika kadar uygulanabilir.
- Yürürken veya koşarken vücutta su kaybı meydana gelir. Dehidrasyon sorunuyla karşılaşmamak için aktivite öncesinde 2 su bardağı su içilebilir. Yapılan her 15 dakikalık koşu veya yürüyüş içinse 1 su bardağı su tüketilebilir. Sıvı alımı aktivite tamamlandıktan sonra da devam ettirilmelidir.
- Eğer uzun mesafeli yürüyüş ya da koşu yapılacaksa beslenme de aksatılmamalıdır. Acıkma hissi oluşmadan düzenli olarak enerji verici atıştırmalıklar tüketilmesi, vücudun enerji eksikliğini gidermesini sağlayabilir.
- Yürüyüş veya koşu yol kenarında yapılacaksa sürücülerin kolaylıkla fark edebilecekleri detaylara sahip (fosforlu şerit vb.) kıyafetler giymek önem taşır.
- Koşu ve yürüyüş gibi fiziksel aktivitelerde limitleri bilmek önemlidir. Günlük rutinde bu tür aktivitelere ilk kez yer verilecekse 20-30 dakikalık yürüyüş/koşu süresine bağlı kalınabilir. Düzenli ritim yakalandıktan sonraysa kat edilen mesafe her hafta %10 artırılabilir.
Uyarı: Bu içerik, kişileri konu özelinde objektif bir biçimde bilgilendirme amacıyla yazılmıştır.
Kaynakça