Uzm. Dyt. Özgür G.
18.07.2023

Ders Çalışırken Odaklanma Sorunu Nasıl Çözülür?

Önemli bir sınava hazırlanırken ya da iş yerinde zorlu bir görevin üstesinden gelmeye çalışırken konsantre olmakta zorlanabilir ve odaklanma sorunu ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Odaklanma bir diğer adıyla konsantrasyon, üzerinde çalıştığınız işi tamamlamak ya da öğrenmek istediğiniz bilgiye ulaşmak için gösterdiğiniz çabadır. Odaklanma sorunu hem öğrenciler hem de yetişkinlerde yaygın olarak görülen bir durumdur. Etkili bir öğrenme için ders çalışırken dikkat dağınıklığına çözüm bulmak önemlidir.1 

Odaklanma sorunu ile ilgili yapabilecekleriniz hakkında daha detaylı bilgiler için “Odaklanma sorunu nasıl giderilir?” yazımızı inceleyebilirsiniz. Ders çalışırken odaklanma sorunu yaşıyorsanız ve “Ders çalışırken odaklanma sorunu nasıl çözülür?” sorusuna cevap arıyorsanız okumaya devam edin…

İçerikler (Gizle-)
  1. Ders Çalışırken Odaklanma Sorunu Nasıl Çözülür?

    1. Sağlıksız Beslenme

    2. Yetersiz Su İçme

    3. Uyku Eksikliği

    4. Stres

    5. Fiziksel Aktivite Eksikliği

  2. Ders Çalışırken Konsantrasyon Nasıl Arttırılır?

    1. Ortamdaki Dikkat Dağıtıcılardan Kurtulun

    2. Hafif Bir Müzik Dinleyin

    3. Ders Çalışmak İçin Hazırlanın

    4. Kısa Molalar Verin

Ders Çalışırken Odaklanma Sorunu Nasıl Çözülür?

Odaklanma ve konsantre olma konusundaki artış, hayatın hemen her alanında başarı elde etmenizi destekleyebilir. Ders çalışırken dikkat dağınıklığı yaşamak konsantrasyonu etkileyen en önemli faktörlerden biridir. “Ders çalışırken odaklanma sorunu nasıl çözülür?” sorusuna doğru bir yanıt bulabilmek için öncelikle odaklanma sorununa neden olan durumları tanımlamak gerekir. Konsantrasyonu engelleyen faktörler aşağıdakiler olabilir:

İçerik

Sağlıksız Beslenme

Beyin fonksiyonlarının düzenli çalışması, ders çalışırken odaklanma yeteneğinin gelişmesi açısından oldukça önemlidir. Yeterli ve dengeli bir diyet ile beynin normal fonksiyonlarını yerine getirmesi için gerekli tüm besin öğeleri karşılanabilir. İhtiyaç duyulan besin öğeleri karşılanmadığında örneğin yetersiz protein tüketildiğinde beynin odaklanma için kullandığı kimyasalların üretimi gerçekleştirilemez. Ayrıca işlenmiş gıdalardan yüksek besinlerin tüketilmesi kan şekerini yükselterek odaklanma yeteneğini azaltabilir. Aynı zamanda diyetin konsantre yeteneğini güçlendiren B vitaminleri, demir, D vitamini gibi besin bileşenleri ve enerji açısından da yeterli olması oldukça önemlidir. Ders çalışırken enerjik olmak önemlidir. Yetersiz beslenme açlığa neden olarak yorgunluğa ve düşük enerji seviyeleri ile karakterize kan şekerinde düşüklüğe yol açabilir. Ders çalışırken konsantrasyon yeteneğini azaltan yorgunluk ile ilgili detaylı bilgiler için “Yorgunluk nasıl geçer?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Yetersiz Su İçme

Ders çalışırken odaklanma problemi genellikle yetersiz su tüketimi ile ilgilidir. Vücudun ihtiyaç duyduğu su miktarı karşılanmadığında baş ağrısı, yorgunluk ve ruh hali değişiklikleri yaşanabilir. Tüm bu belirtiler odaklanma kabiliyetini azaltarak ders çalışmayı engelleyebilir.

Uyku Eksikliği

“Ders çalışırken odaklanamıyorum.” diyenlerdenseniz ne kadar süre uyuduğunuzu gözden geçirmeniz gerekebilir. Uyku sırasında beyin dahil olmak üzere tüm vücut sistemleri tam anlamıyla dinlenir ve yeni günü karşılamak için enerjiyle dolar. Vücudun kendini yenilediği uyku döneminin verimsiz olması yani yeterince uyumama beynin düşünme kabiliyetini etkileyebilir. Sadece bir gece bile uyku eksikliği yaşadığınızda konsantre olma yeteneğine zarar verebilirsiniz.

Stres

Ders çalışırken odaklanma sorunu yaşayanların büyük bir çoğunluğu günlük yaşamın stresini gerektiği gibi karşılamıyor olabilir. Sürekli strese maruz kalmak, konsantre yeteneğinde azalmaya neden olabilir. Stres bireyi zihinsel olarak yorar ve ders notlarını anlamakta zorlanabilir, aynı konunun üzerinden birkaç kez geçmek zorunda kalabilirsiniz.

Fiziksel Aktivite Eksikliği

Fiziksel Aktivite Eksikliği

Beyin fonksiyonlarının düzenli olması konsantre yeteneği üzerinde oldukça etkilidir. Sedanter yani hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olmak beyin fonksiyonlarında azalmaya ve konsantre yeteneğinde düşmelere yol açabilir.

Tüm bu bilgilerin ışığı altında ders çalışırken odaklanma sorunu nasıl çözülür sorusunun cevabı için aşağıdaki çözüm yollarını deneyebilirsiniz:

  • Yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edin; vücudun ihtiyaç duyduğu enerji, yağ, protein ve karbonhidrat ile vitaminler, mineraller ve antioksidan bileşenleri almaya gayret edin. Sağlıklı beslenmek için bir diyetisyenden yardım alabilirsiniz.
  • Beyin fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olan B12, folik asit, B6 vitamini ile D vitamini içeren besin takviyelerini doktor önerisiyle alabilirsiniz. Ayrıca kurkumin, quercetin, C vitamini gibi antioksidan özelliklere sahip gıda takviyeleri ile odaklanma yeteneğinin gelişmesine destek olabilirsiniz.
  • Yeterli su tüketmek, odaklanma kabiliyetinin artırılması için en basit adımlardan biridir. Günde en az 2 litre su içerek vücudun dehidrasyon problemi yaşamasını engelleyebilirsiniz.
  • Yeterli uyku, vücudun tam anlamıyla dinlenmesini ve yeni güne hazır hissetmenizi sağlar. Beyin fonksiyonlarının normal bir şekilde işlemesi konsantre yeteneğini artırır. Günden en az 7 saat uyumaya gayret edin.
  • Haftada 2-3 kez düzenli egzersiz yapmak, bilişsel performansta artış ve konsantrasyon yeteneğinde düzelme sağlayabilir.
  • Stres ile baş etmeyi öğrendiğiniz de odaklanma yeteneğinde de artış söz konusu olur. Stres yönetimi için nefes teknikleri uygulayabilirsiniz. 2

Ders Çalışırken Konsantrasyon Nasıl Arttırılır?

Ders Çalışırken Konsantrasyon Nasıl Arttırılır?

Ders çalışırken etkili bir öğrenme için tüm dikkatinizi öğrenmeniz gereken konuya vermeniz gerekir. Ancak bu çok da kolay değildir. Televizyon, akıllı telefonlar, internet, sosyal medya, arkadaşlar, aile gibi etkenler dikkatin toplanmasına engel olabilir. Peki, ders çalışırken odaklanma sorunu nasıl çözülür? İşte sizler için derlediğimiz ders çalışırken odaklanma teknikleri:

Ortamdaki Dikkat Dağıtıcılardan Kurtulun

Televizyonu kapatın, telefonunuzu başka bir odaya götürün, bilgisayar ile çalışıyorsanız dersiniz ile alakalı olmayan tüm web sayfalarını kapatın. Mümkünse ayrı bir odaya geçin ve etrafınızda gürültü çıkarabilecek insanlardan uzaklaşmayı deneyin. Asla yatar pozisyonda çalışmayın. Kendinize sadece ders çalışmak için kullanacağınız bir alan belirleyin. Küçük bir masa ve dik konumda oturabileceğiniz bir sandalyeye yerleşmeniz, dikkatinizi toplamaya yardımcı olabilir. Ortamın ne çok sıcak ne de soğuk olmaması da önemlidir. Ayrıca çalışma ortamının iyi aydınlatılmış olmasına da dikkat edin.

Hafif Bir Müzik Dinleyin

Bazı insanlar için sessizlik konsantre olmayı zorlaştırabilir. Ders çalışırken odaklanma sorunu yaşıyorsanız arka fonda sözsüz melodilerin çaldığı müzik parçalarını seçebilirsiniz. Örneğin klasik müzik iyi bir seçim olabilir. Ders çalışırken seçtiğiniz müziğin arabada eğlenmek için dinlediğiniz parçalardan farklı olması gerekir. Dikkatinizi dağıtmaması ve sizi strese sokmaması önemlidir.

Ders Çalışmak İçin Hazırlanın

Çalışmanız gereken ders ile ilgili tüm notlara sahip olduğunuzdan emin olun. Kalem, kâğıt, hesap makinesi, cetvel, silgi, ders kitabı, defter gibi tüm materyaller yanınızda hazır bulunmalıdır. Ayrıca ders çalışma alanının temiz olmasına ve su, kahve, meyve suyu gibi içeceklerin yanınızda bulunmasına dikkat edin.

Kısa Molalar Verin

Ders çalışırken odaklanma sorunu yaşıyorsanız, dikkatinizin dağılmaya başladığı noktalarda kısa molalar verebilirsiniz. Dışarıya çıkıp kısa bir yürüyüş yapabilir ya da ılık bir duş alabilirsiniz. 3

Uyarı: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Önerilen Bloglar

Uzm. Dr. Çiğdem Ş.
13.12.2023

Stres Belirtileri Nelerdir? Stres Yönetimi Nasıl Yapılır?

Modern çağın en önemli sağlık sorunlarından biri olan stres, aslında tek başına bir hastalık olarak değerlendirilmez.

Uzm. Dr. Çiğdem Ş.
13.12.2023

Nefes Egzersizleri Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Bir miktar stres, kişinin hem iş hem de özel yaşamında başarılı olmasını destekleyebilir.

Uzm. Dr. Çiğdem Ş.
13.12.2023

Sınav Kaygısı Nasıl Yenilir? Sınav Stresini Azaltacak Teknikler

Sınava girmek hemen herkeste bir gerginlik hissi yaratır ve bu his aslında kişinin dikkatini daha iyi toplamasına yardımcı olarak performansı üzerinde olumlu etkiler yaratabilir.